En Sıcak Konular

İbrahim Akın

Çağrı
İbrahim Akın
23 Temmuz 2011

Menfaate Dayalı İlişkiler



İman etmeyen insanlar, yaşamlarında dünyevi menfaatleri olabildiğince elde etmek ve kullanmak üzerine bir amaç belirlemişledir. Yaşamlarının her aşamasında, belirledikleri bu taktik, kendini belli eder. İş ilişkileri, arkadaşlıkları hatta eş seçimleri dahi menfaat üzerine kuruludur. Menfaatlerine en fazla hitap eden kişi, en yakın olmak istedikleri kişidir. Bu tip insanlar, karşılarındaki kişilerin güzel özelliklerini sadece çıkarlarına ulaşabilecekleri birer ticari meta olarak görürler.

Örneğin, bir ürünü pazarlamaya çalışan bir satış elemanını düşünelim. Kendisine, yaptığı her satış için prim alacağı söylense, elindeki ürünü satmak için her yolu dener. Eğer iman etmeyen bir kişi ise, çoğu zaman denediği yollar menfaatine uygun, ancak dürüst olmayan yollar olur. Defolu veya arızalı ürünleri, çok rahat ve hiç utanmadan karşı tarafa överek, satmaya çalışır. İman edenler ise böyle bir durumda işi de, parayı da verenin, mülkün sahibi olan Allah olduğunu bildikleri için, vicdanları ile hareket ederler. Asla şahsi menfaatlerini düşünmezler. Düşündükleri sadece Allah’ın razı olacağı güzel ahlakı göstermek olur.

Yoksa göklerin, yerin ve bu ikisi arasında bulunanların mülkü onların mı? Öyleyse, sebepler içinde (bir imkan ve güç bularak göğe) yükselsinler. (Sad Suresi -10)

Göklerin, yerin ve içlerinde olanların tümünün mülkü Allah'ındır. O, her şeye güç yetirendir. (Maide Suresi -120)

İnsanların en çok önem verdikleri konulardan birisi evlilik müessesesidir. Adı üzerinde, evliliği bir kurum olarak görürler. Bir nevi ortaklık sözleşmesidir. Bu sözleşme öncesinde taraflar, birbirlerinden istedikleri maddi beklentilerini dile getirirler. Şu kadar bilezik, tek taş yüzük, kıyafetler, lüks bir ev ve mobilyalar ve evlilik sonrası balayı… Bu isteklere en fazla karşılık verebilecek kişi en güçlü eş adayıdır. Genelde kendisi ve ailesi, onu ne mühendis ve ne doktorların istediğini söyleyerek övünmekle hayatlarını geçirirler. Aslında bunu söylerken, kendilerini ne kadar küçük düşürdüklerinin farkında olamazlar. İman etmeyen insanlar, hiçbir zaman kendisini veya kızını ne kadar takva, ahlaklı, Allah korkusu olan, vicdan sahibi birinin istediğini anlatmazlar. İman edenlerin evliliklerinde ise tek ölçü, tarafların Allah’a olan yakınlıkları ve Allah’tan ne kadar sakındıklarıdır. Para ve mallar, sadece ihtiyaçlarını karşılayıp, arta kalanı Allah yolunda harcayacakları vesilelerdir.

İman etmeyen insanların arkadaşlık seçimleri de, iş ve eş seçimlerinden farklı olmaz. Toplumdaki statüsünü yükseltmesine, iyi bir iş ve eş bulmasına vesile olabilecek kişiler, öncelikli tercihleridir.  Ancak tercih edilen bu varlıklı kişiler, iflas ettikleri anda yapayalnız kalırlar. Çünkü artık onları önemli kılan paraları yoktur. Paraları olduğu sürece değer gören bu insanlar, artık herkesin sırtını döndüğü ve yardım ister korkusu ile ilişkisini kestiği kişilere dönüşür.

Din ahlakını yaşamayan toplumlarda insanlar, birbirlerine Allah’ın tecellisi olarak bakmadıkları için her türlü kötü ahlak özelliğini gösterebilirler. Bir tek kendilerini seven bu insanlar, menfaatleri çatıştığında karşılarındaki kişilere son derece gaddar, saygısız ve küstah tavırlar sergileyebilirler. Bu kişiler yalnızca kendi çıkarlarını düşündükleri için sevgiden ve merhametten çok uzak, fedakârlığın olmadığı bencilce bir yaşam sürerler. Menfaate dayalı bu sevgisiz yaşamlarından dolayı hiçbir zaman mutlu olamazlar. Ancak bunu değiştirmek için de hiçbir çaba harcamazlar. Oysa tek yapmaları gereken, nefislerini değil, Allah’a imanı tercih etmektir. Allah, canını ve malını Kendi yolunda harcayan ve ahireti isteyen müminlere, gerçek sevgi ve saygıyı yaşatacak ve onları mutlu kılacaktır. Yüce Rabbimiz, iman edenlerin birbirlerinin velisi olduğunu bir ayetinde şu şekilde bildirmiştir.

Gerçek şu ki, iman edenler, hicret edenler ve Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler (mücadele edenler) ile (hicret edenleri) barındıranlar ve yardım edenler, işte birbirlerinin velisi olanlar bunlardır... ( Enfal Suresi - 72 )



Bu yazı 1,307 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Aralık 2013 Yıldız Falları İle Uyuşmayın; Ahir Zaman Alametleriyle Uyanın!
    • 15 Aralık 2013 Evrimcilerin Coelacanth Hezimeti
    • 29 Kasım 2013 ''Allah (Haşa) Seçimlerimizi Bilemez'' Diyen Hocalara Cevap
    • 22 Eylül 2013 Kuran Haşa Bulmaca Kitabı Değildir
    • 21 Temmuz 2013 Bağnaz, Kadından Nefret Eder; Mümin İse Şiddetli Sever
    • 18 Haziran 2013 Komünizm Pusuda!
    • 24 Mayıs 2013 Size Ne Oluyor da Suriye'den Hicret Edenlere Sırtınızı Dönüyorsunuz?
    • 4 Mayıs 2013 İnsanlara Hoş Görünmek Uğruna Dinden Taviz Vermek
    • 11 Nisan 2013 Karşı Cinsle Konuşmak Haram Değildir
    • 19 Mart 2013 Müzik Haram Değil, Nimettir
    • 22 Şubat 2013 Kuran Apaçık ve Noksansızdır
    • 5 Ocak 2013 Sevgiye Evet, Nefrete Dur!
    • 18 Aralık 2012 Ertelemek İnkrda Bir Artıştır
    • 30 Kasım 2012 Tat Alma Mucizesi
    • 7 Kasım 2012 Nefislere İlişkin Güzel ve Etkili Söz Söylemek İbadettir
    • 21 Ekim 2012 Üzülmek Şeytanın Telkinidir, Allah Üzülmeyi Yasaklar!
    • 29 Eylül 2012 Allahın Emri: Benden Korkup Sakının!
    • 12 Ağustos 2012 Hz. İsa İkinci Kez Yeryüzüne Gelecek
    • 28 Temmuz 2012 Hz. İsa (as) Ölmedi!
    • 18 Haziran 2012 İman Edenler; Küfür, Müşrik ve Münafıkları Konuşmalarından Tanırlar

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,621 µs