En Sıcak Konular

Üzeyir Lokman Çaycı

Varoluş Üçgeni
Üzeyir Lokman Çaycı
28 Haziran 2011

Kardeşlik ve dostluk üzerine



¤ AKP yöneticileri Emperyalistlerin isteği üzerine  Ilımlı İslâm çerçevesinde «Yeryüzünde tek din İslâmdır» anlamına gelen âyetin okunmasını camilerden kaldırdılar! Ülkemizde Türkiye merkezli üç din karması «yeni bir din» oluşturulmaya çalışılıyor!

¤ Dostluk, kardeşlik, rafa kaldırıldı... Peygâmberimizin «Vatan sevgisi imandandır», «kişi kavmini sevmekle suçlanamaz» sözleri, para ve ABD sevgisine dönüştürüldü. ABD emrediyor ordumuz mahkeme yoluyla yıpratılıyor. İtibarsızlaştırma ve yıpratma operasyonlarıyla, tayin ve terfi düzeni bozularak 34 generalimiz tutuklandı. Her bir silahlı kuvvetler mensubununun da mahkeme yoluyla haklarını araması zorunludur! Genel Kurmay Başkanının himayesindekilere sahip çıkması, bunu yapamıyorsa istifa etmesi gerekir! Ben «pekiyi derece ile mezun olduğum» Yassıada Deniz Yedek Subay Okulu’nda bize öğretilenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından günümüzde uygulanmadığını esefle görüyorum! Türk Milleti kendini, himayesindekileri, otoritesini ve onurunu koruyamayan bir Türk Silahlı Kuvvetleri görmek istemiyor!

Günümüzde farklı kardeşlikler ve iğreti dostluklar türetildi.  Bir ellerinde tespih, altlarında post, kendi kendilerini aldatanlar Allah’ın emrettiği düzen dışında bir hayat biçimi oluşturdular. Geçmişi, yapılan iyilikleri, Allah için oluşturulan birlikleri bozmak suretiyle, yaşayışlarına materyalizmin bütün türlerini de katarak hırs kuleleri tesis ettiler. Bazı kişilerin anne ve babalarının ölümlerinin, aile bağlarının çözülmesinde, ilâhi kuralların inkâr edilmesinde bir başlangıç olduğunu görmek zor olmuyor. Biz Türkiye’de sergilenen değişim hareketlerinin hangi kurumları, neleri, kimleri yozlaştırdıklarını gayet belirgin bir şekilde izliyoruz. Para ve makam hırsı, siyasetçilere hoş görünme saplantısı, kapitalizmin kurguladığı sistemlere eleman olma hevesleri İslâmî, insanî ve ahlâkî değerleri alt-üst ediyor... 

Dünyaya kazık çakma dürtüsü hassasiyetlerin, dostça ilişkilerin, efendiliklerin, mertliklerin, yiğitliklerin, fedakârlıkların yollarını kapamış; vefasızlıkların, saygısızlıkların, duyarsızlıkların ve  kalleşliklerin önlerini açmıştır.

İmam-ı Gazâli : «Allah (C.C.) için bir kimseyi sevmek ve onunla kardeşlik  yapmak dinde üstün  ibadetlerden ve yüksek mertebelerdendir.» diyor. (1)

Zekâmızla, onurumuzla oynayan dizi filmlerle, beyin yıkayan yayınlarla yozlaştırıldık

AKP döneminde Türk dizilerinin Azerbaycan televizyonlarında gösterilmesi yasaklandı.  Sebebi, ahlâka aykırı olduklarından... AKP ile siyasi olarak, sağlık ve sosyal açıdan, eğitim ve inanç bakımından ne  gibi çıkmazlara itildiğimizi belgeleyen milyonlarca olaylarla içiçeyiz.  Aile kurumları çökertildi, eğitim sistemimiz can çekişiyor. Sağlık konusunda duyduklarımız içlerimizi karartıyor. Duygularımız, birlikteliklerimiz, kardeşliklerimiz, dostluklarımız töhmet altında.

Allahü Teâlâ İsâ aleyhisselâma vahiy gönderdi : «Eğer göktekilerin ve yerdekilerin ibâdetlerini yapsan, sevdiğini benim için sevmedikçe, düşmanını benim için düşman tutmadıkça, hiç birinin faydası yoktur.»

Allahü Teâlâ Dâvud aleyhisselâma vahiy gönderdi : «Ya Dâvud, niçin insanlardan kaçıyor, yalnız oturuyorsun?» «Ya Rabbî, senin sevgin, insanları hatırlamayı kalbimden sildi, hepsinden kaçar oldum», dedi.  Allahü Teâlâ «Ey Dâvud, uyanık ol! Kendine dostlar, kardeşler ara. Din uğrunda sana yardımcı olmayanlardan da uzak ol, çünkü kalbini karartır ve şükürden  uzak tutarlar», buyurdu.

İmam-ı Mücâhid ise : «Allah için sevişenler, birbirlerinin yüzüne gülünce, ikisinin de günahları ağaçtan yaprak dökülür gibi dökülür.» demektedir.

İmam-ı Gazâli bir kişi birini «makam ve kıyafeti için severse, Allah için sevmiş olmaz», diyor. (2)

İmam-ı Gazâli arkadaşlığın dayanaklarını ve kurallarını ise :  «Akılsızla arkadaşlıkta hiçbir fayda yoktur. Sonunda kırgınlığa, dargınlığa ve yalnızlığa sebep olur.» «Kötü ahlâklı olandan zarar gelir. Fena huyu kımıldanınca senin hakkını çekinmeden, pervasızca çiğneyebilir.» «Salihlerden olmayan, günah işlemeye devam eden, Allahü Teâlâ’dan korkmaz, bu sebeple güven duyulmaz.»

Cenab-ı Allah Kehf Sûresi, 28. Âyet ile kullarına : Bizi anlamaktan gafil bıraktıklarımıza ve nefsine uyanlara itaat etmeyiniz» hitabında bulunmaktadır.

Ca’fer-i Sâdık (R.A.) ise  beş kimse ile arkadaşlık etmeyin, demektedir :

1)     Yalancı : Ona karşı uyanık ol, seni her zaman aldatabilir.

2)     Ahmak : Sana iyilik etmek istese de, anlamadan kötülük yapar.

3)     Bahil (hasis, cimri) : En çok lâzım olduğu zaman bırakıp gider.

4)     Korkak : İhtiyacın düştüğü zaman kaçar.

5)     Fâsık (günahkâr) : Seni bir lokmaya, hattâ daha az bir menfaate satar. (3)

Peygamberimizin (S.A.) güzel sözlerine bakarak bugünkü birlikteliklerin, arkadaşlıkların,  kardeşliklerin, dostlukların derecelerini ve seviyelerini irdelemek zor olmaz  :  «İki kardeş birbirini yıkayan iki el gibidir», «Bir kimse ile bir müddet arkadaşlık edene, muhakkak, arkadaşının hakkını gözetip gözetmediği sorulur», «Birbiri ile arkadaşlık eden iki kişinin, Allah indinde en sevgilisi, diğerini kendinden çok sevendir», «Bir Müslüman’la üç günden fazla darılmak helâl değildir», «Yaşlılara, büyüklere hürmet etmeyen, çocuklara acımayan bizden değildir», «Bir Müslüman’ın üzüntüsüne üzülmeyen, bizden, değildir», «Kendisi oturup, karşısındaki insanların ayakta durmasını isteyen, Cehennemdeki yerini hazırlasın!» «Kalp doğu olmayınca, imân doğru ve müstakîm olmaz. Dil doğru olmayınca, kalp de doğru olmaz», «Bir kimse, ilmi olmadan bir kimseye muhalefet ederse, susuncaya kadar Allahü Teâlâ’nın gazabında olur», «Fâsık hakkında bildiklerinizi söyleyiniz, insanlar ondan sakınsınlar», «Size en fenânızı haber vereyim. Aranızda söz taşıyanlar, aranızı bozanlar ve insanları birbirine düşürenlerdir».                                               

Musa Aleyhisselâm, «Ya Rabbî, seni nerede arayayım?», deyince Allahü Teâlâ : «Kalbi kırık olanların yanında ara», buyurdu.

Ebu Hureyre’nin (R.A.) yanına biri geldi ve «Seninle dost ve kardeş olmak istiyorum» dedi. O «Kardeşliğin hakkını biliyor musun?» diye sordu. Adam «Hayır» dedi. «Kendi altın ve gümüşünü benim saymayı daha çok sevmendir» deyince, «Henüz o makama çıkmadım», dedi. «Öyleyse vazgeç, bu senin işin değildir», dedi.

Mesrûk ile Hayseme arasında  kardeşlik vardı. İkisi de borçlu idi. Biri, diğeri bilmeden onun borcunu veriyor, diğeri de öbüründen habersiz onun borcunu ödüyordu. (4)

A’raf Sûresi, 79. Âyet : «Lâkin, nasihat edenleri sevmezler» buyurmaktadır. Bu âyet yalancılar hakkındadır. Nasihat edeni sevmeyende, kibir ve kendini beğenme, dinden kuvvetli olmuştur. (5)

İmam-ı Gazâli’nin «Allah için olan dostluğun mânâsı birliktir.  Birlikte, beraberlikte ise tekellüf (zahmet verici şeyler, zoraki hareket, gösteriş) olmaz.» ifadesi bu konudaki bir başka kuralı ortaya koymaktadır.

Kin, hışmın çocuğudur ve bundan sekiz âfet meydana gelir ve her biri dinin helâkine sebep olur :

1)     Hased, o kimsenin iyiliğine üzülmek ve üzülmesine sevinmektir.

2)     Gürültü çıkarır, ona bir belâ gelmesini ister ve bunu izhar eder.

3)     Onunla konuşmaz, selâm vermez ve selâmını almaz.

4)     Ona, hakaret  ve aşağılık gözüyle bakar.

5)     Gıybet, yalan, fuhuş sözler söyler; gizli şeylerini duyurup ona dil uzatır.

6)     Onunla alay eder ve eğlenir.

7)     Hakkını vermekte kusur eder, sıla-i rahim yapmaz, ondan aldığını vermez ve ondan helâllık dilemez.

8)     Her fırsatta onu döver ve üzer. Başkası dövse veya üzse mani olmaz, hattâ beğenir. (6)

«Ey iman edenler! Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden dininizi alay ve oyun konusu edilenleri ve kâfirleri dost edinmeyin. Allah’tan korkun, eğer mü’minler iseniz. (7)

«Ey iman edenler! Kendisinde artık alış – veriş, dostluk ve iltimas bulunmayan gün (kıyamet) gelmeden önce, size verdiğimiz azıklardan hayır yapın (zekât verin). Gerçekleri inkâr edenler elbette zâlimlerdir. (8)

«Hep birlikte Allah’ın ipine (İslâm’a, Kuran’a) sılmsıkı yapışın, parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetlerini hatırlayın : Hani siz birbirinize düşman  kişiler idiniz de O, gönüllerinizi birleştirmiş ve O’nun nimeti sayesinde kardeş kimseler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle açıklar ki doğru yolu bulasınız.» (9)

 

 Ankara, 27.06.2011

 

° Kimyâ-yı Saadet, Beşinci asıl,  İmam-ı Gazâli, Sayfa 261 (1)

° Kimyâ-yı Saadet, Beşinci asıl,  İmam-ı Gazâli, Sayfa 262 (2)

° Kimyâ-yı Saadet, Beşinci asıl,  İmam-ı Gazâli, Sayfa 267 (3)

° Kimyâ-yı Saadet, Beşinci asıl,  İmam-ı Gazâli, Sayfa 269 (4)

° Kimyâ-yı Saadet, Beşinci asıl,  İmam-ı Gazâli, Sayfa 272 (5)

° Kimyâ-yı Saadet, Beşinci asıl,  İmam-ı Gazâli, Sayfa 272 (6)

° Maide Süresi, 57. Âyet   (7)

° Bakara Sûresi, 254. Âyet   (8)

° Âl-i Imrân Sûresi, 103. Âyet (9)

 

Selam ve sevgilerimle.

 

Üzeyir Lokman ÇAYCI
İç Mimar – Endüstri Tasarımcısı
55, rue Louise Michel
78711 Mantes la Ville
FRANCE

 

http://www.artmajeur.com/serap/
 
http://www.haberevet.com/haber/20110412/312336/siir-sevenlerin-cok-yakindan-tanidigi-dev-bir-isim-uzeyir-lokman-cayci.html

Resim :  Üzeyir Lokman ÇAYCI

 



Bu yazı 2,011 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Mart 2016 Harem Konusu
    • 12 Şubat 2016 Ordu ve siyaset
    • 16 Ocak 2016 Muhalefet partileri nasıl şekillendirildi?
    • 31 Ekim 2015 Seçimler Ve Türkiyemiz
    • 3 Eylül 2015 Tilki
    • 22 Ağustos 2015 Öfkenin Bir Ucu
    • 25 Temmuz 2015 Ah Ahmet Vefik Paşa Ah!
    • 12 Temmuz 2015 AKP'li yöneticilerin suç ve günah işleme özgürlükleri
    • 8 Aralık 2014 Geçmişteki zulüm tezgahı bu kez AKP tarafından kuruldu!
    • 12 Kasım 2014 Eğitim Sisteminin Ve Ahlakın Çürütülmesi İçin
    • 9 Ağustos 2014 Kime oy vereceğiz ?
    • 25 Haziran 2014 Atatürkçesine
    • 20 Ocak 2014 Onu susturun!
    • 20 Aralık 2013 AKP yöneticileri ve dindar gençlik SAFSATALARI
    • 2 Aralık 2013 Aynadaki Adam
    • 19 Kasım 2013 İstanbul
    • 11 Kasım 2013 Atatürk Ve Ayhan Baran
    • 20 Ekim 2013 Evet Tayyip dünya lideri!
    • 30 Ağustos 2013 İstiklali olmayanın istikbali olamaz!
    • 3 Temmuz 2013 Hıyarname

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,855 µs